Getuigen van licht

Veertien liturgische gezangen voor jongeren- of middenkoor


Inhoud
1. Getuigen van licht (A. Govaart / A. Telderman)
Op de berg waar de drie apostelen het licht zien staan Mozes, Elia en Jezus: drie getuigen van het Licht. Het licht van de schepping, het licht dat van Mozes afstraalde toen hij de tien geboden meekreeg, het licht waarin Elia God ontmoette en het licht van Jezus op de berg: allen wijzen op het licht van de nieuwe dag waarin wij God ontmoeten.
pdf Luister:
 
2. Ergens zal een uitweg zijn (M. Zagers / J. Siemensma)
Dit lied speelt rond de vraag: "Wat moeten we doen?" We dreigen vast te lopen in welvaart en onbeperkte mogelijkheden. Toch is er hoop en uitzicht hoewel de gestelde vraag onbeantwoord blijft. Wat doodlopend lijkt is juist een vertrekpunt voor nieuwe wegen.
pdf Luister:
 
3. Kyrie (M. De Bruijne / R. Bosman)
Als wij een vonk, een sprankje van God willen zijn bieden de woorden van Jezus realistische en levensechte, maar niet altijd eenvoudige aanwijzingen in ons alledaagse bestaan.
pdf Luister:
 
4. Zoeken en vinden (J. Verhoef / J. De Nood)
Zoeken en vinden, je leven lang: dat is iets van alle mensen en alle tijden. Je bent voor elkaar geboren. Als je elkaar kwijt bent geraakt ga je op zoek. Wij zijn hierin niet anders dan God: zoeken en vinden tot je gevonden hebt, tot je gevonden bent.
pdf Luister:
 
5. Door het landschap (M. Zagers / W. Ruessink)
Evenals Jezus' leerlingen houden wij ons vast aan wegen, waarheden en woorden buiten onszelf. Jezus wijst ons erop dat we elkaar tot weg kunnen zijn. De vorm van het lied geeft mogelijkheden tot diverse rolverwisselingen zoals: eerste strofe koor-volk, tweede strofe solist, derde strofe voorganger.
pdf Luister:
 
6. Die sabbat in Kafarnaum (A. Govaart /A. Arens)
Herstellen wat verstoord is, hoe doe je dat? Met een woord, met echte communicatie, met een grapje of geestigheidje. Soms lukt het ons te helen wat stuk is gegaan, soms ook niet. Want er liggen altijd demonen op de loer om iets te verstoren. Als Jezus spreekt gebeuren er wonderen; waarom bij Hem wel en bij ons niet?
pdf Luister:
 
7. Aan welke kant sta jij (B. Calame / B. Calame)
God verschijnt niet ieder moment in ons leven en meestal zijn we wel met iets anders bezig dan wat je gelooft. Maar waar sta je dan eigenlijk, wat doe je met je vrijheid? Aan welke kant sta jij?
pdf Luister:
 
8. Tongen van vuur (J. Verhoef / J. Siemensma)
Woorden, taal en geluid geven geen garantie dat je elkaar verstaat. Vaak ontmoet je onbegrip en tegenspraak. 'Luister je eigenlijk wel' is een veel gehoorde, soms kwaad geroepen vraag. De Geest maakt stormenderhand onze oren open en zot ons in lichterlaaie: wij die elkaar gaan verstaan...
pdf Luister:
 
9. Om acceptatie (M. Zagers / A. Arens)
Deze tekst sluit aan bij een interpretatie van de zaligsprekingen door Drewermann, een spraakmakende Duitse theoloog. Hij ziet de zaligsprekingen als mogelijkheden voor mensen om vrij te worden van angst: angst voor elkaar, angst om de mindere te zijn, angst om niet geaccepteerd te worden. Wij willen ons leven lang jagen op elkaar en beter en sterker zijn dan anderen. Die lied is een gebed om bevrijding.
pdf Luister:
 
10. Sporen van vrede (M. Zagers / J. Dumoré)
In het landschap zijn sporen te vinden van God, van vrede. Wandelaars kunnen ze ontdekken want die lopen aandachtig en langzaam, niet haastig en snel of op de wielen van het verkeer. Wandelaars: dat zijn wij !
pdf Luister:
 
11. Waar woorden om stilte vragen (M. Zagers / W. Vogel)
Een lied in een bijeenkomst kan de stilte vervullen en een voorspel op morgen bieden. Zoeken naar de zin van het leven heeft stilte nodig, open deuren en ramen en saamhorigheid. De woorden vragen om deze stilte die uitmondt in een 'nieuw lied'.
pdf Luister:
 
12. Bij de ongelovige Thomas (M. De Bruijne / A. Telderman)
Opstaan, blijven opstaan; daarvoor moet je wel van een andere wereld komen, vertrouwen op 'ander weten'. Thomas wil zien met eigen ogen en zelf waarnemen. Maar soms moeten je ogen eerst dicht, door angst of tegenslag, voordat je kunt zien en opnieuw opstaat...
pdf Luister:
 
13. Geloofslied in de kerstnacht (A. Govaart / B. Simmes)
Dit geloofslied is een belijden en bidden tegelijk. De Geest wordt niet uitdrukkelijk genoemd maar is aanwezig in ons samenkomen. "Beadem ons lichaam": niet ieder afzonderlijk maar ons als gemeenschap.
pdf Luister:
 
14. Recht en vrede (A. Govaart / J. Dumoré)
Soms wordt je zo geraakt door een stem, door ogen of door weerloze handen van mensen dat je in beweging komt en iets gaat doen. Je moét wel, je komt er niet onderuit.
pdf Luister:Over deze bundel

De gezangen van Getuigen van licht zijn op diverse plaatsen inzetbaar (o.a. na de lezingen of tijdens de communie). In de partituur wordt bij ieder lied aangegeven op welke bijbeltekst ze geïnspireerd zijn. De liederen zijn allemaal vierstemmig uitgewerkt en van een redelijk hoge moeilijkheidsgraad voor zowel het koor als begeleiding. Het genre van de nummers varieert van pop, ballad, Latijns-Amerikaans tot klassiek koorrepertoire.
Er zijn géén losse koorpartijen verkrijgbaar.

CD
De gelijknamige CD is opgenomen met medewerking van JK Maranatha uit Nijmegen, St. Antonius jongerenkoor uit Ede en jongerenkoor L'Esprit uit Goes.