Eenvoudig lied voor jongerenkoren '00

Compositiewedstrijd rond het thema slotlied


Inhoud
1. Gewoon beginnen (P. Vrieling / H. Swinkels)
Een eenvoudig en vlot eenstemmig lied dat makkelijk meezingt. Heel geschikt voor kleine koren en samenzang.
pdf Luister:
 
2. Gewoon beginnen (P. Vrieling / Ton v. d Valk)
Dit lied is eenvoudig driestemmig getoonzet, geschikt voor een klein koor. Het is iets gedragener van karakter dan (1) en daarom geschikt voor samenzang.
pdf Luister:
 
3. Gewoon beginnen (P. Vrieling / J. v.d. Wulp)
Dit is een jazz-versie van het lied. Koren met een ervaren combo die het avontuur opzoeken kunnen zich vast vinden in deze versie die door de eenvoudige melodie aanknopings-punten voor samenzang biedt. Een in muzikaal opzicht niet alledaags lied in de liturgie dat daarom juist heel verrassend kan zijn.
pdf Luister:
 
4. Gewoon beginnen (P. Vrieling / T. Hes)
Van de vier versies van 'Gewoon beginnen' is dit voor het koor het minst eenvoudige. Het leent zich niet bijzonder voor samenzang. Voor een koor is het muzikaal wel heel geschikt en zal daarom graag gezongen worden.
pdf Luister:
 
5. Vrede in overvloed (W. de Boer / E. Ceulemans)
In dit lied wordt een stijl gehanteerd die zowel monumentaal als licht genoemd mag worden. Dat maakt dit lied voor alle leeftijden aantrekkelijk. De melodie legt een mooie verbinding tussen de tekst en de liturgische functie van het lied. Ook zonder de apart toegevoegde melodie voor volkszang leent het lied zich goed voor samenzang.
pdf Luister:
 
6. Vrede in overvloed (W. de Boer / H. Swinkels)
Een vlot lied met eenvoudig swingende begeleiding dat met name jongerenkoren graag zullen zingen. De drie- stemmigheid is eenvoudig maar vergt extra aandacht bij het instuderen.
pdf Luister:
 
7. Het gezicht van Kerstmis (E. Bakker / M. Aernout)
In dit lied wisselt niet de tekst van het couplet maar van het refrein. Het driestemmig refrein is gedragen en wat traditioneel van karakter als een soort koraal. Daarom leent het zich prima voor samenzang. Het couplet is daarentegen vlot en wordt door het koor gezongen. Een afwisselend lied dat koren muzikale mogelijkheden biedt.
pdf Luister:
 
8. Eindeloos goed (A. de Jong / H. Swinkels)
Een swingend lied dat veel te bieden heeft. De coupletten zijn makkelijk in te studeren op een vlotte begeleiding, het refrein biedt driestemmigheid en het slot van het lied geeft een leuk samenspel tussen sopranen en de andere stemmen.
pdf Luister:
 
9. Net als de zon (M. Veenstra / M. Aernout)
De start omvat een eenvoudige melodie en bouwt op naar een climax op het einde dankzij een aanstekelijk refrein en swingende begeleiding. Het refrein nodigt meteen uit tot deelnemen. De sfeer is licht en hoopvol en geeft een opmonterende sfeer op het einde van een viering.
pdf Luister:
 
10. Net als de zon (M. Veenstra / P. Hendriks)
Door in mineur te beginnen start het lied ook daadwerkelijk in het donker. Voor het vervolg kiest Peter Hendriks voor een reggae-achtige stijl. Daardoor wordt het een vlot lied dat makkelijk meezingt. Ook de tweestemmigheid (heren-dames) is eenvoudig. Een dankbaar lied voor vele koren.
pdf Luister:
 
11. Soms droom ik van een wereld (M. van Geelen / M. Aernout)
Een spreekstem wisselt af met zang op een originele manier. De gesproken tekst gaat geleidelijk over op zang. Het swingende refrein nodigt uit om mee te zingen. Een afwisselend en leuk lied voor jongerenkoren.
pdf Luister:
 
12. Wanneer wij opstaan (M. van der Werf / R. Luttikhuizen)
Bijzonder aan dit lied is dat het driestemmig a capella begint en vervolgens aan een mooie opbouw begint naar het einde toe. Tenslotte eindigt het lied weer met dezelfde driestemmigheid als in het begin. Een rustig lied, prettig zingbaar en met een mooie sfeer.
pdf Luister:
 
13. Wanneer wij opstaan (M. van der Werf / H. Swinkels)
Deze versie is eenvoudiger dan (12) met een doeltreffend refrein en melodische coupletten. Een melodische tegenstem biedt het koor variatie in de coupletten. Ook weer een heel bruikbaar lied.
pdf Luister:
 
14. Zoals we zijn (M. van der Werf / H. Oosterbeek)
Een makkelijk mee te zingen lied, rustig en sfeervol., voorzien van eenvoudige begeleiding. Het kan zowel met als zonder combo worden gezongen. Een sobere koorzetting die het geheel erg doeltreffend maakt.
pdf Luister:
 
15. Zoals we zijn (M. van der Werf / E. Ceulemans)
Een lied als experiment? Muzikaal bestaat het lied uit drie delen. Het eerste is krachtig unisono met drums, het tweede heeft een krachtige melodie in parallele kwarten met strakke drums. Dan volgt het derde melodieuze deel met een aparte stem voor de gemeenschapszang. Wanneer dit lied goed wordt uitgevoerd laat het een sterke indruk achter. De unisono melodie is pittig om in te studeren. Als dit is gelukt levert het vervolg geen problemen meer op.
pdf Luister:

Over deze bundel

Deze bundel bevat vijftien liederen op acht teksten. Dit is een selectie van de composities die werden geschreven voor de compositiewedstrijd op het thema ‘slotlied’. De genres verschillen van ballad tot swing. De liederen zijn één- tot driestemmig getoonzet. De moeilijkheidsgraad varieert van eenvoudig tot gemiddeld. De liederen zijn voorzien van pianobegeleiding en akkoordsymbolen.

CD
Van de bundel is een opname op cd verschenen door Jokolo uit Nijmegen, JK Connection uit Den Haag, Mi Segua uit Zoetermeer, tienerkoor Teens uit Nijmegen en JK Willibrordus uit Bodegraven.